Med början 2018 delar SVDA varje år ut ett pris till en person som betytt mycket för vintage dragracing i Sverige och Skandinavien. Priset heter SVDA Hall Of Fame och på den här "väggen", SVDA Hall Of Fame, hittar du information om de som fått den mycket ärofyllda utmärkelsen.

2020 - Anders Lantz och Tony Jönsson

Motivering:

De tillhör den exklusiva skaran som har varit med sen dragracingens barndom med de första trevande tävlingarna på Anderstorp i slutet av 60-talet. När dragracingintresset formligen exploderade i början av 70-talet var Anders och Tony i framkant med sin Plymouth coupe 1933.

När den gemensamma vårdnaden av race-bilen så upphörde tog Tony över Plymouth coupén och förvandlade den till en gatlegal hot-rod som han äger än idag. Intresset för bilar och dragracing har funnits kvar hela tiden och som en av de mest kunniga när det gäller att bygga converters till race-växellådor hos Danielssons har han hela tiden haft stort inflytande på utvecklingen av dragracingen i norden. Hur många team som åker med en converter byggd av Tony är det nog ingen som vet men många lär det vara som haft stor hjälp av Tony vid framtagande av race-converters. Han har på senare tid återkommit som aktiv inom SVDA med sin egenhändigt byggda gasser 55/56 Chevrolet.

Anders å sin sida utvecklade dragracingkarriären ytterligare genom att bli en av de första svenskar som importerade en dragrace-bil ifrån USA. En bil som blev rikskänd som Dynapac-altereden utvecklades så småningom till ett 3-bilsteam med gemensam sponsor. Detta var för sin tid unikt med sin professionella framtoning och ledde sedan till att Anders tog klivet över till den då nystartade klassen Pro-Comp. Där befann han sig i det absoluta toppskiktet med sin nyförvärvade funny-car importerad ifrån USA och med bara de bästa komponenterna även sett ur amerikansk synvinkel. Efter avslutad dragracingkarriär så övergick Anders till att ägna sig åt hot-rods.

Intresset för dragracing är dock fortfarande stort både hos Anders och Tony och man kan träffa på dem som publik på diverse banor under sommaren där de träffar gamla och nya vänner och följer utvecklingen inom svensk dragracing.

Foto bl.a. Lars Lundqvist. Källa: https://flic.kr/p/r6njFs

2019 - Bengt Stafberg och Örjan Molin

Inom idrotts- och sportvärlden råder ett kort bäst-före-datum som oftast leder till att karriären mer eller mindre upphör när man passerar 30 års ålder.

Så är inte fallet inom dragracing-världen där man har möjlighet att utvecklas och skaffa nödvändiga erfarenheter som håller en på topp under hela karriären. Se bara på de förare och mekaniker som finns i toppskiktet inom dragracing i USA där man använder sin stora rutin och erfarenhet till att bemästra de skiftande förutsättningar som råder på tävlingarna. Det kan vara allt ifrån den rutinerade bracket-åkaren som kan pricka sitt dial-in gång efter annan till den professionelle crew-chiefen som har fullständig kontroll på tuning av en nitro funny car.

Även i Europa ser det lika ut då europeisk dragracing har kommit till åren. Först i England som firade 50 år med dragracing härom året. Under 2018 firades 50 år för svensk dragracing vilket uppmärksammades på ett flertal tävlingar med bland annat presentation av de personer som var aktiva vid premiärtävlingen på Anderstorp 1968. De flesta av dessa dragracers är inte längre aktiva men har fortfarande stort intresse för dragracing. Några är dock fortfarande aktiva som förare, mekaniker och även som funktionärer.  

Två av dessa ”legender” är alltså Bengt Stafberg och Örjan Molin och ingår i SVDA:s aktiva skara.

Motivering:

Bengt och Örjan är ”radar-paret” som varit med sen svensk dragracings första stapplande steg till den stora sport det är i dag. De är beviset på att man kan vara aktiv inom dragracing nästan hur länge som helst.
De har upplevt dragracings alla nivåer från starten på 60-talet, 70-talets rasande utveckling, där de var synnerligen konkurrenskraftiga i sina respektive klasser med otaliga vinster och finaler till att som idag köra för sitt eget höga nöjes skull med sina gamla racerbilar. Genom sin rutin och lugna närvaro tillför de så mycket till SVDA:s  evenemang och de personifierar vår slogan:

ATTITUDE BEFORE  SPEED

(klicka på bilden för större version)

 

2018 - Bo Bertilsson

Motivering:

Bosse var med redan 1968 och har under 70- och 80-talen haft flera mycket kända bilar. T.ex. en idag legendarisk USA-byggd T23 altered, vid namn Bezerk, som gjorde banorna både i Norden och i Europa osäkra på den tiden. Bosse har även haft flera funny cars, t.ex. den mycket välkända Corvetten Bifrost.

I tidningen Colorod och senare i den egna tidningen Dragstrip, presenterades dragracing på ett unikt sätt som inspirerade såväl utövare som publik inom dragracing. Senare, under Bosses långa period i USA, kom det regelbundet intressanta artiklar till oss nordbor om vad som hände inom dragracing och hot rodding i USA. I dag håller Bosse dessutom på att digitalisera sitt fantastiska bildarkiv med uppemot 100.000 bilder för att dokumentera dragracing-historien och håller uppskattade föreläsningar och bildvisningar.

Bosses engagemang under 60-, 70- och 80-talen fungerar idag som en stor inspirationskälla för väldigt många inom vintage dragracing, och Bosse är därför en mycket värdig vinnare av SVDA Hall Of Fame 2018!

Bosse fick priset vid SVDA´s årsmöte i februari 2018 och var mycket glad över utmärkelsen. "Nu måste jag ju fortsätta och digitalisera ännu mer av mitt bilarkiv" beskrev han.

(klicka på bilderna för större version)

 

(xxx)

Dela på Facebook: